Ondernemende wijk

In Paasberg en Wellenstein wonen en werken talrijke ondernemers. Ken uw ondernemende buur: bezoek de site of de winkel en zoek contact! 

Ondernemer uitgelicht

In de rubriek 'ondernemer uitgelicht' stelt zich regelmatig een andere ondernemer uit de wijk voor:

Wolter de Bres : van Meijers, via CASPAR naar Zuijders

Wolter de Bres heeft zijn sporen al flink verdiend in de horeca in Arnhem. Sinds 2 jaar is hij eigenaar van Zuijders Delicatessen en Traiteur, aan de Klarendalseweg. Na diverse omzwervingen woont hij nu samen met zijn vrouw en 2 kinderen alweer zo’n 5 jaar in onze wijk. Een gesprek:

Hoe het begon

In mei 2019 ben ik samen met mijn vrouw Ratna, zoon Duco en hondje Noa vanuit Klarendal naar de Paasberg verhuisd. In 2020 kregen wij nog een dochter, Silke, en is ons gezinnetje compleet.

Voordat ik in Klarendal woonde, woonde ik in het centrum van Arnhem boven het roemruchte Café Meijers dat ik van 2006 tot 2012 bestierde. In 2012 zijn wij toen naar Klarendal verhuisd omdat ik daar mijn nieuwe bedrijf, Stadscafé CASPAR, mocht openen. Omdat ik Meijers had overgenomen en ik in Klarendal iets heel nieuws mocht optuigen, koos ik destijds voor dat avontuur.

Met CASPAR hebben we een bedrijf neergezet dat grote bekendheid kreeg in Arnhem en ook daarbuiten. Als hoogtepunten bijvoorbeeld is er de 9e plek in de Koffie Top 100, verschillende 1e plekken in de Arnhemse biertapwedstrijden en het succesvolle huisbier "het CC’tje”. Dit huisbier werd gebrouwen door Brouwerij CC dat ik oprichtte en meerdere bieren brouwde voor CASPAR maar ook andere bedrijven (o.a. De Zilte Zeemeermin, FortVier in Arnhem).

Een nieuwe kans

Tijdens de laatste lockdown zocht ik echter een mogelijkheid om mijn keukenpersoneel aan het werk te houden. Ik merkte dat met name een dame erg ongelukkig werd door de restricties. Ze was vrijgezel en woonde in het centrum en zat nu hele dagen alleen in haar appartement. Deze mogelijkheid vond ik bij Zuijders, de Italiaanse traiteur aan de Klarendalseweg. Aangezien de traiterie als winkel gold, mocht hier gewoon gekookt worden en toen ik daar dus, voor hun gratis, personeel aanbood, werd dit dankbaar aangenomen.

Tijdens deze ’samenwerking’ gaven de toenmalige eigenaars echter ook aan steeds meer moeite te hebben om de energie op te brengen om door te gaan en zelf toe te zijn aan nieuwe uitdagingen. Niet wetende of er nog nieuwe lockdowns zouden komen en vanwege de ruime keuken waar we eventueel de keuken van CASPAR konden ondersteunen, koos ik er voor om een mogelijke overname te bespreken. 

In april 2022 was het zo ver; de sleutel van Zuijders werd aan mij over gedragen. Het zwaartepunt van Zuijders lag toen op de winkel en de traiterie en ik moest mij dus een nieuw metier aanleren. Zelf had ik toen dan toe geen speciale affiniteit met de Italiaanse keuken en specialiteiten. Hier moest ik dus flink bijleren! Samen met Machiel, die tot 1 april 2022 chef-kok was bij CASPAR, hebben we een start gemaakt en al gauw werd het team uitgebreid. In september kwam Robin er bij, en hij was tot die tijd werkzaam bij Feduzzi, de oudste Italiaanse traiteur van Amsterdam. Hiermee was de laatste benodigde kennis ook binnen en ging ik mij weer meer richten op CASPAR.

Wederom een keuze maken

Met een gezin, CASPAR, Brouwerij CC èn nu Zuijders moest ik mijn aandacht wel erg verdelen en bovendien was ik steeds minder met mijn passies bezig: contact met gasten (en nu ook klanten) en producten. Het voelde alsof het tijd werd om de laptop weer wat vaker in te wisselen voor het schort en dus werd het tijd om afscheid te nemen van een van de bedrijven. Omdat Zuijders nog wat nieuw voelde en er daar nog wat slagen te maken waren, koos ik voor de verkoop van CASPAR. Hier was al snel een koper voor gevonden en de overdracht vond plaats op 1 oktober 2023.

Na een korte studietrip naar New York (met name Little Italy in The Bronx), ging ik volle bak in Zuijders aan de slag: donderdag, vrijdag en zaterdag in de winkel en maandag en dinsdag het verbouwen van het Proeflokaal. Dit laatste deel was tot dan toe enkel in gebruik voor vergaderingen, private dingen workshops/proeverijen. Na een kleine make-over zijn we sinds januari dit jaar regulier open. Ook mijn vaste barman, Cor, kwam toen over na nog drie maanden in CASPAR te zijn gebleven voor een goede overdracht. Cor en ik waren al collega’s vóór Café Meijers, toen we beiden bij Grand Café Metropole werkten en we zijn elkaar altijd trouw gebleven.

Zo heeft Zuijders nu twee volwaardige takken: traiterie/delicatessenwinkel enerzijds en klassieke horeca anderzijds. Beide facetten zijn goed gescheiden doordat Zuijders in een dubbel-hoekpand is gevestigd, maar binnen is het toch onmiskenbaar verbonden met elkaar.

Ondernemen in Zuijders is veelzijdig en uitdagend. Het ene moment snijd je een onsje mortadella en adviseer je een bepaalde balsamico-azijn, het volgende moment serveer je een smaakvolle lunch of diner om vervolgens een bestelling van mensen die thuis een feestje geven te verzorgen!

Meer informatie op de website: https://zuijders.nl

In de wijk

Luchtfoto Paasberg.jpg
Haantje op Paasbergkerk.JPG
Bronbeek- commandantswoning (1).JPG
Wijkvereniging Paasberg-Wellenstein