Jacqueline en Hermien

Op het pleintje tussen Jacques Perkstraat en Herman Heijermansstraat zijn twee tuintjes voor de buurt: het Jacqueline Perk perk en het Hermien Heijermanshof. Buurtbewoners zorgen ervoor dat de tuintjes er mooi uitzien. Wil je meehelpen aan het onderhoud? Water geven, af en toe wat onkruid verwijderen, struikjes die te groot zijn geworden snoeien, zwerfafval verwijderen… Dit kun je dit doen wanneer je iets komt plukken. Weet je niet zeker of iets ‘onkruid’ is of niet? Vraag het dan aan een van de vrijwilligers. Werkdagen (bijvoorbeeld zaaidagen in het voorjaar en bollen planten in het najaar) worden aangekondigd op Nextdoor.nl. Wil je niet actief meehelpen maar wel bijdragen aan kruiden die je plukt? Dat kan door stekjes te geven of door een kleine bijdrage te doen (dat kan bij de aanspreekpunten).

Op Waarneming.nl kunnen natuurwaarnemingen worden opgeslagen en gedeeld, om de natuurrijkdom vast te leggen. Buurman Martijn heeft al de eerste zeldzame soort ontdekt in het Jacqueline Perk perk: de geelgerande tubebij! Ook is er al een prachtige koninginnenpage gezien. Wil je ook weten wat voor dier of plant je ziet in de tuintjes? Download op je telefoon de ObsIdentify app, het werkt heel makkelijk. Op basis van een foto krijg je één of meerdere mogelijke resultaten. Op Waarneming.nl kun je zien wat er allemaal al in de wijk de Paasberg is gevonden.

Spelregels van het plukken

  • Neem alleen wat je nodig hebt voor eigen gebruik, anderen willen ook wat.

  • De kruiden in de voorste bakken van het Jacqueline Perk perk en de bloemen in het Hermien Heijermanshof mag je plukken, liefst knippen met een schaartje.

Wat mag er niet in de tuintjes:

  • Planten meenemen, overlast veroorzaken en rommel achterlaten.

Jacqueline Perk perk

Het idee van een kruidentuintje voor de buurt leefde al langer, op een buurtfeestje op de Herman Heijermansstraat kwam het tot concrete plannen en in 2019 is het gelukt! Omdat het in de Jacques Perkstraat ligt én er weinig straatnamen zijn van vrouwen, vonden we het Jacqueline Perk perk een goede naam. In het perk staan aan de stoepzijde kruiden die iedereen mag hier kruiden plukken voor eigen gebruik. In de kruidenbakken staan bijvoorbeeld: tijm, rozemarijn, bieslook, munt, salie, basilicum, peterselie etc. Aan de zijde van de parkeerplaatsen staan bloemen voor bijen, vlinders en andere insecten.

Buurman Arjen heeft een bijenhotel gemaakt voor in het perk. Een bijenhotel geeft nestmogelijkheid aan solitaire bijen. In Nederland wonen ongeveer 350 soorten solitaire bijen, 60% daarvan staan op de rode lijst (dat betekent dat ze hier bijna uitgestorven zijn). Je kunt zien of er een bijtje in het gaatje zit: het is dan dichtgemetseld. Solitaire bijen kunnen mensen niet prikken. Wil je zelf ook meer nestmogelijkheden voor bijen in je tuin? Zorg dan voor wat rommelhoekjes, of maak ook een bijenhotel.

Buurman Paul Hendrickx heeft speciaal voor het Jacqueline Perk perk een gedicht geschreven:

Hermien Heijermanshof

In 2020 heeft het Jacqueline Perk perk een buurvrouw gekregen: het Hermien Heijermanshof. In de met wilgentenen gevlochten hofjes staan allerlei eetbare bloemen: bloemen voor in de thee, over de salade of op gebak. Op de bordjes bij de bloemen kun je snel zien hoe je de bloemen kunt eten. Bijvoorbeeld: afrikaantjes, ananassalie, chrysant, cosmea, dropplant, eendagslelie, lavendel, leeuwenbek, Oost-Indische kers, salvia, viooltje.

Aanspreekpunten

Marjol Rooze (Herman Heijermansstraat 1)
Ellen Vogel (Herman Heijermansstraat 6)
Jelle Gaastra (J. Perkstraat 12)

Wijkvereniging Paasberg-Wellenstein